LIFE: Prejudecati…

Știm că majoritatea dacă nu toți, am trecut prin această fază, am judecat, am fost judecați de cele mai multe ori pe nedrept sau dintr-o idee preconcepută a altor persoane.

2017-03-14_14-49-55

Câteodată ajugem să îi judecăm pe alții, să vorbim despre ei (bârfă)…..multora le place, nici nu știu ce îi determină să o facă ?! Poate lipsa de ocupație, tinerețea, frustrările?

Oricum, ideea este că atunci când bârfim sau când ajungem să-i judecăm pe alții, de cele mai multe ori nu știm toată povestea și uite așa, dintr-o poveste în alta, o persoana ajunge sa fie catalogată într-un anume fel.

Se spune că ai tendința să faci ceea ce vezi acasă (cei 7 ani de acasă), așadar, dacă acasă îți auzi părinții discutând despre unii sau alții, judecând acțiunile unora sau altora, e cel mai probabil că vei ajunge și tu la fel. Bârfa poate ajunge foarte ușor un mod de viață – iar mass media ne încurajează, din păcate, la fiecare al doilea canal de televiziune afli că o “vedetă”  a făcut ceva negativ, din punctul de vedere al celui care moderează emisiunea.

O bună perioadă de timp din adolescența mea am fost înconjurată de oameni cu prejudecăti, care îi catalogau pe alții fără să cunoască persoana sau persoanele în cauză. Dintr-o discuție în alta se ajungea la bârfă, care ducea de cele mai multe ori la categorisirea acelei persoane . Am cunoscut oameni, am avut, și am prieteni care au fost judecați într-un anume fel, din păcate nu întotdeauna după faptele lor, știu că nu le-a fost ușor, încă nu le este.

Niciodată nu am priceput această dorință de a bârfi, de a-i judeca pe alții, de a fi interesat de viețile altora, fără să te uiți în oglindă și să îți examinezi viața. Eu vă propun un exercițiu ușor, înainte să analizezi viața altora, uită-te în oglindă și întreabă-te: Sunt mulțumit (ă) de ceea ce am în prezent? Sunt împlinit (ă)? Sunt fericit(ă)? Nu cred că dacă raspunzi afirmativ la toate întrebarile de mai sus ești o persoana care are prejudecăti. Din punctul meu de vedere persoanele care au prejudecăți sunt cele care nu sunt împlinite, nu sunt fericite și sunt veșnic nemulțumite.

O altă chestiune pe care nu o înțeleg este aceea când nu vrei să accepți persoana (iubită) de lângă tine așa cum este, nu îi dai posibilitatea să se facă cunoscută, în sensul că refuzi să il/o cunoști prin ceea ce face el/ea  pentru tine, deoarece tu preferi să asculți părerile altora pe care i le arunci în față ori de câte ori ai ocazia. Uiți ce te-a atras la el/ea prima dată și te lași dus/dusă de valul prejudecăților.

17190843_1893627677522859_1267572587799340324_n

Știu că sună a clișeu, dar până la urmă nu contează ce a fost, ce zic unii sau alții, ci faptul că te înțelegi cu persoana respectivă, că aveți acea chimie, că vă completați, contează prezentul.

Sunt conștientă că nu poți schimba părerile unora, dar știu că cel mai bun mod de a înțelege acțiunea unei persoane este să te pui în locul ei, de acolo și vorba aceea try to walk in my shoes. Uneori vei reuși, alteori nu.

Am invățat că nu tot ce zboară se și mănâncă, am învățat că unii oameni chiar suferă din cauza prejudecăților altora, foarte mulți ajungând la depresii din această cauză.

Nu suntem perfecți, cu siguranță fiecare are o poveste, acesta este primul lucru la care  trebuie sa ne gândim atunci când avem intenția de a judeca o persoana, fiecare a trecut prin bune și prin rele.

Într-o lume plină de atâtea răutăți, într-o lume în care poți fi ce vrei… fii  bun. Haideți să încercăm sa lăsăm la o parte frustrările, fricile, geloziile, și să nu uităm că noi suntem aceia care clădesc azi, lumea de mâine, pentru copiii noștri. Depinde de noi ce le lăsăm  moșternire. Le lăsăm o societate plină de prejudecăți? Din păcate acolo ne îndreptăm cu pași mărunți dacă nu începem să ne schimbăm. Sau încercăm să ne focusăm și să ne bucurăm de ceea ce avem? Iar atunci cînd suntem în impas să analizăm prima dată cauza problemei, apoi să încercăm să o rezolvăm.

ingeras

Not all of us can do great things. But we can do small things with great love.” (Nu toți putem face lucruri mărețe. Dar putem face lucruri mici cu dragoste”- Mother Teresa

Be thankful for what you have; you’ll end up having more. If you concentrate on what you don’t have, you will never, ever have enough.” (Fii recunoscător cu ceea ce ai, vei ajunge să ai mai mult. Daca te concentrezi pe ce nu ai, nu vei fi mulțumit niciodată) – Oprah Winfrey

Cu drag,

ramona-c-1

Toate pozele (picturile) aparțin unei prietene : Andrada David (mai multe, puteți vedea accesând linkul cu numele ei)


One thought on “LIFE: Prejudecati…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s